Regenachtig weer en verstopte sinussen (sini?) hebben ons er tot nu toe van laten afzien belangrijke dingen te doen. ’s Morgens gaat het ongeveer zo: zullen we vandaag uitchecken en naar het Kinabalu natuurpark gaan? Nou, eh, ach nee, zien we morgen wel weer. En dus wordt de tijd gevuld met lezen, praten met andere reizigers, uit eten gaan en af en toe iets ondernemenders als b.v. een massage. Stiekem voelt het nog steeds aan als iets wat eigenlijk niet mag, nietsdoen! Dat moet nog slijten.

We zijn een paar keer gaan eten bij dezelfde kraam op de markt, waar de moederlijke eigenares ons herkent en begroet en, nadat we onze borden flink volgestapeld hebben met een keus uit haar gerechten, ons even moederlijk nog wat meer toestopt. Het lijkt wel alsof er in deze buurt evenveel eetkramen, theehuizen en restaurants zijn als inwoners. En al die eetgelegenheden zijn de moeite waard.

En verder zijn we het Filippijnse deel van onze reis aan het plannen. Valt niet mee. We hebben een Lonely Planet en wat aanbevelingen van anderen, en bovendien is op het internet nog het één en ander te vinden dat echt niet gemist mag worden. Als we dit allemaal achter elkaar plakken wordt al snel duidelijk dat de zes weken die we voor dit land hebben ingepland veel en veel te kort zijn. Het is trouwens geen makkelijk land om in te reizen, lijkt het zo. Als je de kaart van de Filippijnen bekijkt krijg je de indruk dat God dit land gewoon uit zijn handen heeft laten vallen, om vervolgens beteuterd te gaan zitten kijken naar de puinhoop die hij had gemaakt. En het daarna weer wat goed te maken door extra zorg te besteden aan de afwerking van de kusten. We zochten naar mogelijkheden om van één van de eilanden die we willen bezoeken twee eilanden verderop te komen, en kwamen tot de conclusie dat er een busreis van negen uur, een boottocht van 22 uur (die twee keer per week vaart), nog een boottocht van twee uur en een busreis van zes uur mee gemoeid zouden zijn. Vliegen kan ook, maar niet rechtstreeks. Ik denk dat we van het ene eiland naar Manilla zullen vliegen, en van daaruit naar het andere eiland. En dat dan nog een paar keer… Maar goed, we kunnen altijd nog van gedachten veranderen.