…alhoewel, over een week zien we elkaar weer voor twee dagen in Singapore, en een paar weken later hebben we nog twee dagen samen in Kuala Lumpur. Dan lijkt het net als eerst, toen we nog allebei vlogen, en de één altijd ergens ver weg in een hotel zat als de ander thuis was, en we elkaar bij toeval af en toe zagen. Maar die gedachte kan me maar een heel klein beetje troosten, want we hebben nu bijna vijf maanden samen doorgebracht, en dat is wel heel erg goed gegaan. Dat had nog een hele tijd zo door mogen gaan. Aan de andere kant hebben we allebei dingen te doen, en als je dingen te doen hebt, dan moet je die doen.

Bangkok dus, en o, wat gaat deze stad ons steeds meer bevallen. Het scheelt toch wel als je wat langer de tijd hebt dan de twee, drie dagen die we in ons werk gewend waren. Zonder jetlag in je lijf kun je rustig gaan ontdekken, en we ontdekken steeds meer. Het Bangkok van de achterafstraatjes, van het leven aan de khlongs, van de marktjes, de eetstalletjes, van het leven dat zich de hele dag door overal op straat afspeelt, is een schatkist die tevoorschijn komt als je lagen lawaai, drukte en vuil wegpelt. En ook de omgeving van Khao Saan Road, die in de loop der jaren een circus is geworden, een boulevard of dreams, waar jonge wereldbestormers zich een identiteit aanmeten, oudere rotten herinneringen ophalen en wannabee reizigers het spektakel komen bekijken, heeft heel veel te bieden: neem alleen al de boekenzaken, die stuk voor stuk grotten van Ali Baba zijn, waar je niet met lege handen uit kunt komen.
We lopen nog een keer samen door verschillende buurten, zoeken op wat we ons herinneren en gaan op zoek naar wat we nog niet kennen, eten nog een pad sie ieuw samen bij een stalletje waar een oud Chinees vrouwtje zich moederlijk over ons ontfermt, nemen nog een keer de boot over de khlong, gaan samen internetten, en… gaan vanavond afscheid van elkaar nemen. Ik weet dat we elkaar gaan missen; ik weet ook dat het wel weer goed komt. En nu… gaan we nog even wat tijd samen doorbrengen, dusseh… tot morgen of zo.