Vrijdagavond en zaterdagavond doorgebracht met een fransman die bezig was met een tocht om de wereld op de fiets. En dan niet zo’n lullig tochtje waarbij je jezelf twee jaar de tijd geeft om een keer de aardbol rond te gaan en waarbij dus zoveel mogelijk rechte lijnen gevolgd worden, nee, deze slingert heen en weer door de werelddelen alsof hij er niet genoeg van kan krijgen en heeft er drie jaar over gedaan om van Frankrijk in Maleisië te komen. En denkt nog zeker vier à vijf jaar nodig te hebben om zijn tocht af te maken. Geweldig.

Zondagochtend heb ik afscheid van hem genomen, hij ging de boot nemen naar Medan, om van daaruit verder door Sumatra te fietsen. Twee uur later stond hij alweer voor mijn neus. Wat nu? Nou, gewoon, de veerboot had uren vertraging hadden ze hem verteld, en toen was hij gaan rekenen en tot de conclusie gekomen dat het donker zou zijn voordat hij een slaapplaats kon gaan zoeken. Dus had hij zijn ticket omgezet naar de volgende boot, twee dagen later, en was teruggekomen.

Zondag en maandag hebben we dus ook maar samen doorgebracht, samen een portie kippenvoetjes besteld (heel veel kleine botjes, wat vel dat trouwens wel smakelijk was, maar al met al ‘vel over been’…) maandag zelfs een tocht over het eiland gefietst. Ik met een huurfietsje van het soort dat je eigenlijk uit zijn lijden zou moeten verlossen en terugsturen naar de eeuwige fietspaden, hij natuurlijk met zijn eigen fiets, die hij naar eigen specificaties in Chiang Mai had laten bouwen, nadat zijn eerste fiets onbruikbaar geworden was. Een kilometer of zestig, waarvan het zwaarste deel samenviel met het heetste moment van de dag… Tot dan was alles goed gegaan, maar toen kwam de hamer neer, moest ik afstappen op weg naar boven en daarbij ook nog de vernedering ondergaan van een fransman die bovenop de heuvel grijnzend klaarstond met zijn fototoestel… Was wel een erg geslaagde dag. Vanochtend is Hervé opnieuw vertrokken, en deze keer niet meer teruggekomen. Toch op weg naar Indonesië, dus. Zijn verhalen zijn te volgen op zijn website.