Wat zou reizen zijn zonder ontmoetingen? Van die momenten waarop twee levens even bij elkaar komen en gelijk opgaan, alvorens ieder weer een eigen kant op te gaan. Uitwisseling van ervaringen, gedachten, herinneringen, plannen. Even de gelegenheid om je eigen verhaal woorden te geven, en je te laten raken door het verhaal van de ander. En achteraf het dankbare gevoel dat blijft hangen dat je iemand hebt gesproken die je leven een heel klein beetje verrijkt heeft.

Deze keer was het een 60-jarige Nederlandse journalist met wie ik een paar uur heb mogen doorbrengen, en die me vertelde over de fietstocht die hij aan het maken is van Chiang Mai, in het noorden van Thailand, naar Singapore. Zeven weken geleden vertrokken en nog een week of vier te gaan, weken van hoogtepunten en momenten van twijfel, van belevenissen en inzichten. En hij vertelde over eerdere reizen, en over de stichting die hij samen met zijn vrouw heeft opgericht om kinderen in Varanasi naar school te laten gaan en kinderen in Vietnam te helpen met operaties aan b.v. hazelippen. Hij wil het nu wat rustiger aan gaan doen met werken, zei hij, maar hoe moet je het rustig aan doen als je nog zoveel plannen hebt, boeken te schrijven, fotowerk te doen, stichting draaiende te houden, en dan hebben we het nog niet gehad over de boerderij waar het werk nooit af is… En hij luisterde naar mijn verhaal, vroeg erover, was geïnteresseerd.

Al pratend vind je overeenkomsten en verschillen van mening, word je gestimuleerd  je ervaringen en gedachten vorm te geven en te toetsen, word je tot nieuwe inzichten gebracht en gesterkt in bestaande. Ook dat is reizen; je hoeft er niet voor onderweg te zijn, maar je helpt het lot wel een handje door de wereld in te gaan. Er lopen in die wereld een hoop bijzondere mensen rond.

En toen kwam weer het moment van afscheid nemen en elkaar geluk wensen. Je kunt nooit weten of je iemand weer eens ziet. Maar iets blijft altijd hangen.

Voor geïnteresseerden hierbij wat links: van zijn weblog, de website van zijn vrouw (fotografe) en die van hun stichting.