Weekend, weekend, lalala… Wat gaan jullie dit weekend doen? De één gaat naar Tokyo, de ander naar Nara, en ik ga zondag naar Osaka, want dan komt Charlotte voor een dag naar Japan. Ja, een dag is niet veel, maar langer blijven bemanningen nooit in Osaka en het is toch maar weer een hele dag.

Naar aanleiding van de test van eergisteren is de samenstelling van de klas wat veranderd. Van de tien (of zo) oorspronkelijke leerlingen zijn er drie teruggezet naar een klas die twee weken later begonnen is, zodat ze nog eens rustig dezelfde stof kunnen overdoen. Wij hebben er drie leerlingen voor teruggekregen die twee weken op ons hadden voorgelegen en dat niet meer konden bijbenen. Eén van hen is een Taiwanese apotheker die sommige woorden zo onverstaanbaar uitspreekt dat je je moet afvragen of hij niet gewoon een spraakgebrek heeft, maar het gemiddelde niveau van de klas is duidelijk omhoog gegaan. Na de dip van de afgelopen dagen heb ik opnieuw zin in het leren gekregen en een verzoek ingediend om naast de gewone lesuren ook wat privéles te krijgen, om de geleerde stof in een gesprek te kunnen gebruiken. Gaat waarschijnlijk over anderhalve week beginnen.

Nog wat aardigheidjes. De eerste keer dat een lerares een hand ophield en met de vingers een rijtje langsging (een, twee, drie, enz.) zat ik met mijn ogen te knipperen. Net zoals een hele zin onverstaanbaar wordt als je in het begin ervan een woord mist, bracht ook dit tellen me compleet in verwarring. Wat gebeurde er? Als je het weet is het makkelijk. Een Japanner die op zijn vingers gaat tellen begint met een opgestoken hand met alle vingers recht. Vervolgens worden één voor één de vingers naar binnen gebogen, te beginnen met de duim. Een hand waarvan je vier vingers ziet, maar niet de duim, is dus één. Staat alleen de pink nog overeind, dan is dat vier. Geen vingers meer overeind is vijf, en vanaf zes gaan de vingers weer één voor één overeind. Zo kun je dus op één hand tot tien tellen. En een Europeaan in opperste verwarring brengen.
Turven gaat ook anders dan wij het gewend zijn, zie hieronder een plaatje dat ik geleend heb van het betreffende artikel in Wiktionary: