DSC_5201

Bij Chambord

Even voor een paar dagen de fiets aan de kant gezet en dankbaar gebruik gemaakt van de auto die het ons mogelijk maakte even wat zijstapjes te maken. We waren immers op onze hoofdzakelijk zuidelijke koers net de Loire overgestoken, en zouden bijna gewoon op zuidelijke koers zijn blijven doorgaan en daarmee de kans gemist hebben wat van de beroemde kastelen in het gebied te bezichtigen.

DSC_5133

Charlotte en haar ouders op weg naar het kasteel van Chenonceau

Gelukkig kwamen Charlotte’s ouders op het idee daar wat aan te doen. We zijn de kastelen van Chenonceau en Chambord gaan bekijken. Ook hier, net als in Chartres, horden Japanse en Chinese toeristen die we tot nu toe alleen tegenkomen bij kathedralen en kastelen. Dat vinden ze leuk. En waar Oosterse toeristen zijn, worden naast de ‘jambon-fromage’ ook stokbroodjes met surimi verkocht. Dat vinden ze lekker. Kennelijk. Ze zullen wel tegen elkaar zeggen: niet slecht, de Franse keuken.

DSC_5143_39_40_41_42_tonemapped

De kapel van Chenonceau

Groot verschil tussen de twee kastelen, het ene een formidabel gebouw van een indrukwekkende elegantie, met een indeling die blijft verrassen, het andere vooral indrukwekkend, gebouwd om te imponeren, met een strakke symmetrie en zware lijnen.

Ik zal niet proberen de aandacht van de lezer vast te houden met details over de rijke geschiedenis van deze twee kastelen. Eerlijk gezegd kan mij zelf die ook maar matig boeien. Wat meer tot mijn verbeelding sprak, dat waren b.v. het deel van Chenonceau dat over de rivier de Cher heen gebouwd is, de aandacht aan de omringende natuur, en de rijkdom van de ‘buik’ van het kasteel, met zijn keuken, slachthuis, broodoven, voorraadkamers en eettafels. Beter dan bij het bekijken van de portretten van de illustere bewoners en het lezen over hun wapenfeiten, huwelijken en nakomelingen kun je je een voorstelling maken van het leven in een kasteel door juist deze ruimtes te bezoeken. Of zou dat alleen maar komen omdat natuur en keukens mij altijd aanspreken?

DSC_5175_1_2_3_4_cropped

Deel van Chenonceau dat over de rivier de Cher is gebouwd

In ieder geval een hele geslaagde dag met ons viertjes waar we dankbaar voor zijn en waar we veel indrukken aan overgehouden hebben.

DSC_5215_1_2_3_4_tonemapped

Robuust, solide kasteel, maar met wat water erbij is ook Chambord best mooi

Charlotte’s ouders zijn intussen weer op reis naar Nederland, en wij zijn, na maar liefst vier rustdagen, weer op de fiets gestapt. En vandaag zowaar aangekomen bij een plaats waar we wifi hebben kunnen vinden. Dat is niet altijd makkelijk. Het kan gebeuren dat we een café- of restauranteigenaar vragen of hij wifi heeft, dan bij zijn aarzelende blik besluiten toe te lichten: internet, en dat hij dan begrijpt dat het gaat om iets electronisch en zegt: weet ik niet, werkt dat soms via de kassa?