We kunnen dan wel op goed geluk zijn afgeslagen, dat wordt intussen wel ruim beloond. Vanuit Pamplona naar Lumbier: lekker fietsen, koel maar helder weer met vergezichten en rondom besneeuwde heuvels. De dag afgesloten met een bezoek aan een aardig oud stadje.

Foz de Lumbier: voormalige spoorlijn

Volgende dag: niet meer dan een kilometer of 25, rustig de tijd genomen om te bekijken wat we zoal te zien kregen. Dat was niet niks. Bij toeval op de kaart een weggetje uitgezocht dat door een prachtige canyon bleek te voeren, langs een rivier, via het tracé van een voormalige spoorlijn dat was veranderd in voet/fietspad. Om ons heen niets dan natuurschoon.  Kleurrijke rotswanden, snelstromende rivier, en boven ons: een honderdtal gieren. Dat laatste was niets waar we ons zorgen om moesten maken. Die dieren zijn hier gewoon thuis, en ze houden zich bezig met wat lijkt op een parapentewedstrijd: met zijn allen in een thermiekbel(letje), totdat de eerste vermetelen oversteken naar een andere plek. Weldra volgen de anderen en is de hemel gevuld met achter elkaar aan zwevende vogels. Dan vormt zich een nieuwe verzameling daar waar ze voldoende stijgende lucht vinden om al cirkelend wat meer hoogte te winnen, totdat opnieuw enkele vogels besluiten ergens anders te gaan zoeken. Het is zo’n bekend gezicht, ik heb het zo vaak gezien, eraan meegedaan. Dit is de eerste keer dat ik de professionals in actie zie.

Door deze tunnel reed ooit een trein

Aan de voet van Sos del Rey Católico

Door, nu naar Sos del Rey Católico. Hele mond vol. Prachtig middeleeuws dorp. In de tiende eeuw terugveroverd op de Moren en vervolgens lange tijd dienst gedaan als vesting. In 1452 werd Ferdinand II van Aragón geboren in wat toen nog gewoon Sos heette. Aangezien hij bekend zou worden als Ferdinand de Katholieke was er een mooie aanleiding voor zijn geboortedorp om zich een langere, edeler klinkende naam aan te meten.

Wat een schitterende, goed bewaarde plaats! We lopen rond in de nauwe, zo goed als autoloze straatjes en genieten van de rust die er ongetwijfeld in andere tijden van het jaar niet is. Vanaf de vestingmuren is het uitzicht op de eronder liggende vallei, van waaruit we zijn komen fietsen, adembenemend. Morgen klimmen we nog wat verder, om na een pas opnieuw lange tijd af te dalen, richting Zaragoza. De afgelopen twee dagen hebben we geen grote afstanden afgelegd, maar… het was wel erreg mooi hoor.

Charlotte kijkt haar ogen uit in de oude binnenstad van Sos del Rey Católico