‘Dit komt op het nieuws!’ De ogen schitteren, het is het gesprek van de dag. Op straat was ook al te merken geweest dat er iets ongewoons aan de gang was: mensen liepen niet langs elkaar met de blik op elders gericht maar keken elkaar aan, lachend, iets mompelend dat half voor de ander bedoeld was, half ook niet, maar waarvan voor iedereen duidelijk was waar het over ging. Dit was zo’n dag waarvan iedereen wist dat er iets unieks gebeurde en dat iedereen die erbij was even deel uitmaakte van een besloten club.

Het sneeuwde in Valencia.

Heel even maar. De regendruppels begonnen wat trager te vallen, klonterden, werden zichtbaar wit. Voor het oog van mensen die verbaasd opkeken van waar ze mee bezig waren vielen de eerste sneeuwvlokken.

De kinderen van bemiddelde ouders die ‘s morgens naar hun privéscholen werden gebracht droegen de uniformen die ze altijd aan hadden. De meisjes een rok, met blote benen. De jongens een korte broek, en blote benen. Van korte broeken gaat iets elitairs uit, en bovendien is een lange broek iets wat je moet verdienen door ouder te worden. Het schooluniform houdt geen rekening met sneeuw, want wanneer heeft het voor het laatst gesneeuwd in Valencia? De ouderen krabben zich op het hoofd, zeggen: nee, dit heb ik nog nooit gezien.

Het komt inderdaad op het nieuws. Tussen de berichten van vastlopend verkeer en geïsoleerde dorpen wordt aandacht besteed aan die ene centimeter sneeuw die even in delen van Valencia is waargenomen. En dan gaat het journaal weer verder over de golf van Siberische kou die het hele land in zijn greep houdt.

Siberische kou? In Irkoetsk is het op het ogenblik -35, dat is niet helemaal hetzelfde. En Irkoetsk is nog lang niet het koudste deel van Siberië. Maar het is maar waar je aan gewend bent, hè.

In Siberië zou niemand erover piekeren in de winter met zomerbanden rond te rijden. In Siberië wordt binnenshuis de temperatuur op vijfentwintig graden gehouden, hetzij door systemen van stadsverwarming, hetzij door de houtkachel flink op te stoken. In Siberië is het opzetten van een muts voordat je naar buiten gaat een reflex zodra de eerste sneeuw valt.

In Spanje, intussen, mogen veel wegen alleen nog gebruikt worden door hen die sneeuwkettingen bij zich hebben. Appartementen worden pas sinds kort voorzien van airconditioning die ook warme lucht kan leveren maar die dan wel zoveel energie verbruikt dat niet iedereen het zich kan veroorloven die ook aan te zetten. De ramen zijn van enkel glas en sluiten slecht. Kinderen blijven naar school gaan in korte broeken.

Sneeuw in Valencia. Denk je dat je alles intussen wel gezien hebt…