Nadat Charlotte het baby-schorpioenvisje had gevonden waarvan de foto in het vorige stukje stond en ze nog een paar hele mooie foto’s van volwassen dieren had genomen leek het me aardig deze naast elkaar te leggen – of in dit geval, onder elkaar.

Nog eens het kleintje. Wat dit wurm wil worden als hij groot is?

Schorpioenvissen zijn wat eigenaardige dieren. Als je je vissen voorstelt als dieren die in het gunstigste geval langs komen zwemmen en anders alleen maar hard wegzwemmen, moet je bij de schorpioenvis je mening herzien. De schorpioenvis zwemt niet. Niet echt. De schorpioenvis brengt zijn hele leven door met liggen wachten. Hij zoekt een lekker plekje uit en gaat liggen, doet alsof hij er niet is, en wacht tot zijn eten voorbij komt. Mocht hij worden lastiggevallen, dan schuift hij hooguit een paar meter op en doet gewoon weer alsof hij er niet is. Hij neemt de kleuren aan van zijn omgeving, verroert geen vin, en wacht.

Nou, dit dus. Een volwassen schorpioenvis van zo'n dertig centimeter lang.

Wanneer een niets vermoedend visje of garnaal dicht genoeg langs de goed vermomde mond komt gaat die een fractie van een seconde  open terwijl de kieuwen zich verwijden, waardoor de ongelukkige prooi naar binnen wordt gezogen en verandert in schorpioenvissenvoer. Een fractie van een seconde is kort, hoor. Dat zie je nauwelijks. Het ene moment zwemt er iets, het volgende moment is het weg.

En dan gaat de dagelijkse routine weer door. Liggen. Wachten. Liggen wachten. En af en toe argwanend kijken naar duikers die voorbij komen, door de camouflage heen kijken, en naar hun partner een groot raam tekenen: ik heb er weer één gevonden, ongeveer hier, kijk maar eens of jij hem ook ziet. Daarbij hoeft hij zich niet echt zorgen te maken: zijn giftige stekels vormen een voldoend afweermiddel tegen al te nieuwsgierige bovenwaterdieren. Die houden dus een eerbiedige afstand, maken wat foto’s, en gaan weer verder.

En dan gaat de dagelijkse routine weer door. Liggen. Wachten.

Twee bij elkaar. Misschien verstoren we een romantisch samenzijn...