Charlotte is net opnieuw in Kuala Lumpur geweest voor een MRI-scan en is met goed nieuws teruggekomen. Op de scan was een goeie laag nieuw kraakbeen te zien over de hele breedte van de knie en zelfs op de meniscus. Het gaat prima… de arts was verbaasd over hoe goed het gaat, en Charlotte is beloond voor de oefeningen die ze trouw iedere dag heeft gedaan. Het nieuwe kraakbeen is nog kwetsbaar, maar in de komende winter, dus over een maand of acht, zal het voldoende zijn uitgehard en zullen we weer kunnen gaan skiën! Er zijn tegen die tijd bijna twee jaar verlopen sinds de beginoperatie.

Even recapituleren: een dik jaar geleden dachten we nog dat ze nooit meer zou skiën. Vlak daarna kwamen we bij dr. Saw in Kuala Lumpur terecht, die sinds een jaar of twee bezig was met een door hem persoonlijk ontwikkelde therapie waarbij van de patiënt zelf geoogste stamcellen in de betreffende knie worden geïnjecteerd, waarna fysiotherapie en oefeningen ervoor zorgen dat die stamcellen zich ontwikkelen tot kraakbeen. Na een half jaar wees een MRI uit dat er inderdaad nieuw kraakbeen werd aangemaakt, en nu, dertien maanden na de operatie, is duidelijk te zien dat alles heeft gewerkt zoals gehoopt.

Deze update is trouwens niet alleen bedoeld voor wie ons volgt, maar ook voor wie hetzelfde probleem heeft van verminderd of verslechterd kraakbeen in één of twee knieën. Af en toe wordt dit weblog bezocht door mensen die het hebben gevonden via zoekopdrachten als ‘kraakbeen knie’ of ‘stamceltherapie’. Wie wil volgen hoe het voor ons gelopen is kan de relevante verhalen oproepen door op de tags bovenaan dit stuk te klikken (b.v. ‘stamceltherapie’).