Dit wordt weer een bericht met hoofdzakelijk foto’s, een verslagje van opnieuw een weekend, doorgebracht in de bergen. En opnieuw aan de zuidkant van het Issyk-Koelmeer, waarvan de overkant, de noordkust, een toeristische trekpleister vormt, maar dat aan de zuidkant nagenoeg onbewoond is.

Een verblijf tussen joertbewoners op enige hoogte boven het dal, tussen schapen en paarden die hellingen afgrazen die in de winter onder een dikke laag sneeuw verborgen liggen.

Een eenzame ruiter, een geweer over de schouder gehangen, kruiste ons pad. Een jager, die hoofdzakelijk uit was op één prooi: wolven. Drie rammen hadden die in de afgelopen maand al opgegeten, en niet zomaar rammen, maar fokdieren. Waar een gewone ram op de markt rond de drieduizend som oplevert kan een fokram het vijfvoudige opbrengen, als je ze al naar de markt brengt. Het voortbestaan van je kudde hangt er namelijk van af – en de wolf die nu al die beesten aan het opeten is vormt een ernstige bedreiging. Vandaar de eenzame ruiter, en het geweer. Niet lang geleden hadden ze een paar welpen gevangen. Wat daarmee gebeurd was? Verkocht aan een ‘zoopark’: dierentuin.

Hoger in de bergen herhaaldelijk flitsen uit een verleden. Zwermen kraai-achtigen die veel weg hadden van de choucas uit de Alpen (maar het niet waren) en die net als zij, al kraaiend, van de ene thermiekbel na de andere zweefden. Grotere vogels, die leken op buizerds maar het niet waren, zei althans de jonge gids die zelf toegaf dat hij niet meer dan vier vogelsoorten kende. Links en rechts het gefluit van marmotten die ons allang gezien hadden voordat wij een kans kregen hen te zien.

In de krant las ik dat de minister van heteenofhetander had aangegeven dat het voor de ontwikkeling van het toerisme rond het Issyk Koelmeer absoluut noodzakelijk was winkelcentra te bouwen, want toeristen houden van winkelcentra. Ik had het daarover met een lerares, die zei dat inderdaad, aan de noordkant van het meer, waar iedereen is, er maar weinig winkels waren. Tja. In de bergen, waar ik me waste met ijskoud water uit een bergstroompje en waar het vermaak ‘s avonds bestond uit kijken hoe langzaam buiten het licht doofde en de sterren zichtbaar werden had ik ook wel graag een winkelcentrum gezien. Niet…

Het valt misschien op dat ik links zit maar niet stuur, en dat we rechts rijden. Bijna alle auto's in Kirgizië zijn tweedehands, geïmporteerd uit vooral Europa en Japan. In overgrote meerderheid zijn het Duitse merken (die makkelijk dertig jaar oud kunnen zijn) en Japanse, al worden bijna-nieuwe Lexussen weer uit Amerika gehaald. Wat uit Japan komt heeft het stuur rechts, de rest heeft het stuur links.

Het valt misschien op dat ik links zit maar niet stuur, en dat we rechts rijden. Bijna alle auto’s in Kirgizië zijn tweedehands, geïmporteerd uit vooral Europa en Japan. In overgrote meerderheid zijn het Duitse merken (die makkelijk dertig jaar oud kunnen zijn) en Japanse, al worden bijna-nieuwe Lexussen weer uit Amerika gehaald. Wat uit Japan komt heeft het stuur rechts, de rest heeft het stuur links.

Toilet met uitzicht: achter het dal heuvels, het meer, besneeuwde bergen.

Toilet met uitzicht: achter het dal heuvels, het meer, besneeuwde bergen.

Wat hogerop: een alpien landschap dat volgens geologen treffende overeenkomsten vertoond met de Zwitserse Alpen.

Wat hogerop: een alpien landschap dat volgens geologen treffende overeenkomsten vertoond met de Zwitserse Alpen.

Bij het opzetten van een joert. Je hebt ze in allerlei maten, dit is een instapmodel maar een 'feestjoert' kan plaats bieden aan wel honderd man. En in tegenstelling tot veel modern spul is deze nog authentiek en enkel van natuurlijke bestanddelen: hout, been, wol.

Bij het opzetten van een joert. Je hebt ze in allerlei maten, dit is een instapmodel maar een ‘feestjoert’ kan plaats bieden aan wel honderd man. En in tegenstelling tot veel modern spul is deze nog authentiek en enkel van natuurlijke bestanddelen: hout, been, wol.

Voordat een merrie gemolken kan worden moet eerst haar veulen drinken. Dat wordt dan opzij getrokken en in de buurt gehouden.

Voordat een merrie gemolken kan worden moet eerst haar veulen drinken. Dat wordt dan opzij getrokken en in de buurt gehouden.

Samovar in actie, en dan niet zo'n moderne electrische, maar één die wordt gestookt op hout. Onmisbaar voor het koken van water voor de thee.

Samovar in actie, en dan niet zo’n moderne electrische, maar één die wordt gestookt op hout. Onmisbaar voor het koken van water voor de thee.